Da, stim, a venit vremea urata si acasa, la caldura (si, eventual, Netflix) , e bine. Dar mai avem si drepturi de exercitat din cand in cand. Urmatoarea ocazie: cand vin alegerile parlamentare pe 11 decembrie. Problema e ca multi dintre tinerii si foarte-tinerii cu drept de vot nu sunt ancorati in realitatile socio-politice ale Romaniei, lucru cauzat de mai multi factori decat simpla lipsa de interes. Factori pe care cineva si-a propus sa-i analizeze si sa-i adreseze.

Credeti sau nu, e vorba chiar de Ministerul Tineretului si Sportului, initiatorul campaniei #PrimaOara realizata in house de la cap la coada. Andrei Popescu, Secretar de Stat in domeniul politicilor de tineret la Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) ne conduce prin culisele ei:

Oamenii si ideea

Ideea campaniei #PrimaOara s-a nascut in decursul consultarilor pentru legea tinerilor, in cabinetul secretarului de stat pentru tineret al MTS.

In urma unui protest masiv pentru care multi tineri s-au mobilizat iesind in strada, ne uitam tacuti, foarte emotionati, la stiri. La un moment dat, unul dintre noi a spart linistea si a rostit ceea ce aveam toti in gand in acel moment: „De ce e nevoie sa fie prea tarziu ca sa ne mobilizam? Ce sa facem pentru a nu-i mai lasa pe altii sa ne decida soarta?„

Asa a luat nastere #PrimaOara, dintr-un sentiment ca se poate, cu multe obiective si fara buget.

campanie pro vot

Sunt foarte multe organizatii si tineri care au raliat la aceasta idee. In primavara, au fost organizate peste 30 de evenimente si activitati in toata tara. Unul dintre obiectivele noastre este abordarea one-to-one. Practic, daca ai reusit sa il convingi, la o bere, pe un prieten care nu a votat niciodata sa o faca, esti alaturi de noi.

Pe langa tineri cu spirit civic, avem cu noi organizatii studentesti, asociatii, platforme online si alte grupuri informale initiate de tineri care impartasesc aceleasi principii (sau frustrari) ca si noi.

Provocari

Provocari?! Sunt multe, in fiecare zi. In primul rand ne confruntam cu lipsa de incredere in institutiile statului, deci si in MTS. In timpul campaniei electorale pentru locale, oamenii credeau ca  #PrimaOara a fost conceputa pentru a sustine un partid politic. Vrem sa fim inca o data foarte clari, este vorba de o campanie de implicare civica.

Lipsa unui buget ne impinge catre o abordare de gherila. Nu exista acorduri de colaborare conventionale, ci doar tineri care simt ca si noi.

Citește continuarea aici: http://www.iqads.ro/articol/36663/si-cu-votul-e-mai-greu-primaoara